De hardheid en de kleur van hout

Is de kleur van het hout een belangrijk element in mijn keuze?

Nee, want alle hout verkleurt (vergrijst) als je het buiten gebruikt. Of je nu kiest voor felrood Padouk, warm bruin thermowood of ‘groen’ geïmpregneerde grenen: op termijn verkleurt elke houtsoort onder invloed van UV- stralen. De manier waarop het vergrijst, zal wel verschillen van houtsoort tot houtsoort en zal ook sterk afhankelijk zijn van omgevingsfactoren. Wat uiteraard ook blijft, is de houtnerven tekening in het hout. 

Wil je je hout een specifieke kleur geven? Dan raden wij je aan om bij een gespecialiseerde verfhandel te rade te gaan. Zij helpen je graag verder met jouw specifieke wensen en vragen.

Hard hout of zacht hout?

Er bestaan zeer veel verschillende houtsoorten en elke houtsoort heeft zijn eigen typische kenmerken en biedt specifieke voordelen voor bepaalde toepassingen. 

Een heel groot onderscheid dat we kunnen maken, is het verschil tussen ‘zacht’ hout en ‘hard’ hout. Zacht hout wordt ook wel benoemd als naaldhout, afkomstig van naaldbomen dus. Zachthout is, zoals de naam doet vermoeden, veel zachter qua textuur. De zachtere structuur ontstaat doordat het hout sneller groeit dan loofhout. Voorbeelden van zachthout uit ons assortiment zijn vuren, grenen en lariks.

Hardhout wordt doorgaans verkregen door het verzagen van loofbomen. Algemeen gezien groeien loofbomen langzamer dan naaldbomen waardoor het hout harder is en ook een langere levensduur heeft. Een aantal voorbeelden van hardhout uit ons assortiment zijn iroko, bangkirai, padouk en azobé.