Behandeld hout = duurzaam hout

Geïmpregneerd hout vs thermowood

Geïmpregneerd hout is naaldhout dat op chemische wijze is verduurzaamd. Het hout wordt in een grote impregneerketel vacuüm getrokken waarna een impregneermiddel wordt toegevoegd. Dat middel maakt het hout bestand tegen schimmels, bacteriën en insecten die houtrot veroorzaken.

Thermowood is hout dat beschermd wordt voor schimmels, vocht en insecten door middel van een verhittingsproces. Hierdoor wordt het hout uiterst duurzaam en maakt het tot een goed alternatief voor het duurdere tropisch hardhout.

Behandeld-small-Behandeld hout = duurzaam hout

Wat is impregneren?

Impregneren is het onder vacuüm en druk behandelen van hout om zo de levensduur van het hout te verlengen. De aantasting van hout kan gebeuren door onder andere schimmels, zwammen, of insecten. Door het impregneermiddel onder hoge druk in het hout te persen, voorkom je deze aantasting en blijft het hout zelfs onder extreme weersomstandigheden toch vele jaren in goede conditie.

Wat is een thermische behandeling?

Gedurende het thermisch proces wordt het hout opgewarmd tot boven de 200°C. Hierdoor worden suikers, koolhydraten en harsen uit het hout verwijderd. Deze grondstoffen zijn de voedingsstoffen voor insecten en schimmels. Dankzij deze behandeling wordt het hout veel duurzamer.

thermische-behandeling-Behandeld hout = duurzaam hout

Hoe lang gaat tuinhout mee?

Hout wordt ingedeeld in duurzaamheidsklassen, waarbij klasse 1 de hoogste en klasse 3 een mindere duurzaamheid biedt. Al het hout dat wij in ons assortiment hebben, is bedoeld om buiten te gebruiken. Wanneer het hout gebruikt wordt boven de grond, hebben alle houtsoorten die wij verkopen een levensverwachting van minimaal 15 jaar.